Amical: Poli - Ripensia 1:4 (1:1)

Chiar de uneori mi-am imaginat cum ar fi la un meci al Ripensiei, niciodată nu mi-a trecut prin gând că voi asista la unul, ca să nu mai vorbesc de a lua parte la un derby Poli - Ripensia. Dar în contextul cotidian al fotbalului românesc în general și al celui timișorean în particular s-a ajuns la a fi posibilă o astfel de confruntare.

Meciul de azi va rămâne unul istoric și nu doar prin prisma numelor celor două combatante sau a ceea ce au reprezentat ele până astăzi. Mai important e ce vor reprezenta ele de acum încolo. Avem două societăți sportive, mânate de iubirea pentru fotbal a unor oameni, un fotbal frumos și romantic precum în perioada interbelică. În aceste vremuri când banul primează, Ripensia și ASU Politehnica se organizează în jurul unor principii, mai presus de toate. Acest an poate însemna revigorarea fotbalului timișorean, în spiritul revoluționar și inovator al orașului.

Ripensia e varianta mai elegantă a acestui spirit, având o organizare mai serioasă. Proiectul e în plan de mai mulți ani și e unul pe termen lung, cu țeluri înalte. Clubul are sponsori, nu doar membri cotizanți, are un statut bine pus la punct, jucătorii au salarii. În schimb, Politehnica e fața mai rebelă, mai "studențească", organizată ad-hoc, dar mânată de o pasiune de nestăvilit. Sunt trăsături clare ale celor două cluburi, ce duc spre regăsirea propriei identități, și implicit legitimează dreptul de a-și purta blazonul sub care joacă.


La fel stau lucrurile și în teren. Ripensiștii se încălzeau grupat, în timp ce poliștii s-au adunat mai greu. Înainte de fluierul de start au fost imortalizate cele două echipe, după ce au făcut schimb de fanioane cu stemele cluburilor. Galben-roșii au început mai bine, controlând cursul mingii. Fundașii Politehnicii au fost adesea depășiți pe flancuri, ceea ce a dus la câteva ocazii mari pentru adversari, dar lipsa de valoare a jucătorilor din fața porții a făcut ca scorul să rămână 0-0. Violeții nu s-au lăsat însă mai prejos, ci s-au bazat pe contraatacuri. Au reușit astfel să deschidă scorul pe la jumătatea reprizei, împotriva cursului jocului. A fost nevoie de o pasă a lui Roti, ce l-a găsit pe Marchiș demarcat viclenește. Acesta a trimis mingea din vole în poarta goală, profitând de ieșirea neinspirată a portarului.

Ripensia n-a hazardat, și și-a continuat jocul, respectând aceiași organizare ca înainte de gol. Cu toate acestea, n-au apărut mari ocazii, până pe finalul reprizei, când la un duel unu la unu, atacantul Ripensiei este dărâmat la marginea careului, căzând în interiorul acestuia. Se oferă penalty, dar violeții protestează, un jucător e eliminat pentru injurii, se face 1-1, iar spiritele rămân încinse în tabăra "studenților".

După pauză lucrurile revin la normal, dar Politehnica nu mai rezistă. Ripensia înscrie repede, depășind apărarea lentă. În urma schimbărilor, violeții nu mai reușesc să lege deloc, iar adversarii acestora înscriu încă două goluri frumoase.

E clar că problema Politehnicii e valoarea jucătorilor, dar concret, vorbim de lentoarea acestora, unii având câteva kilograme în plus. Totuși, în ofensivă nu sunt așa mari motive de îngrijorare. Dacă apărarea adversă nu este așa bine organizată cum a fost cea de azi (și în majoritatea cazurilor probabil că nu va fi), atacanții se descurcă destul de bine, mai ales când sunt serviți de un fotbalist adevărat cum e Rotariu. Apărarea pare în schimb punctul slab, pentru că e nevoie de mai multă coordonare, disciplină și experiență fotbalistică. Având în vedere diferența de pregătire dintre cele două echipe (Ripensia a putut benefica de mai multe amicaluri și antrenamente), rezultatul e unul normal și nu e de disperat.

Din înfrângeri se învață, astfel că această confruntare cu un adversar puternic a fost foarte bine venită. Meciul oficial de duminică împotriva Bazoșului va fi unul foarte important, dar și greu în același timp.

Între timp, să ne bucurăm de faptul că amicalul de azi ne oferă speranța unui viitor fotbalistic mai bogat.

ASU Poli: Șerban – Mărănescu, Obrejan, Radu, Lazăr – Radovancovici, Bota, Marchiș – Rotariu, Băcilă - Nicolaie

Au mai intrat Munteanu, Szabo, Lațchici, Otiman, Luchin.

0 Comments