Cifrele jucătorilor împrumutați

Președintele desemnat al clubului începând de anul viitor, Radu Birlică, făcea un anunț ferm în ceea ce privește filosofia lui Poli:
Voi implementa o singură politică, una la care țin foarte mult. Promovarea tinerilor din centrul nostru juvenil! Ei sunt viitorul clubului și cei valoroși vor juca 100% în Liga 1. Această politică, de a evolua cu tinerii în Liga 1 o voi impune și staff-ului tehnic. Este obligatoriu să înțelegem cu toții că doar prin valorile locale, crescute în spiritual alb-violet, putem salva acest club.
Rămâne de văzut cum se va implementa această politică și cu cine, din moment ce Poli a pierdut tinerii care ar fi fost cel mai aproape de integrarea într-un lot de Liga 1. În acest scop, am colat datele statistice pentru jucătorii împrumutați de club, să vedem ce-au făcut în turul campionatului.

Tabelul nu include decât date din campionat, nu și din cupă, dar și așa este puțin stufos și necesită mici explicații. Culorile cluburilor denotă ligile în care joacă (albastru - L2, verde - L3, galben - L4, roșu - L5). Rubrica de minute/meci ne dă o idee dacă jucătorii evoluează preponderent ca titulari sau ca integraliști atunci când intră pe teren. Rubrica de minute/total raportează minutele petrecute pe teren la totalul minutelor jucate în turul fiecărei ligi în parte și este expirmată ca procent în ultima coloană.



În liga secundă, fundașul dreapta Motreanu continuă să fie o piesă de bază la ASU Politehnica, în ciuda unor momente de fricțiune la începutul sezonului. Din păcate, el evoluează pe o poziție unde se regăsește atât unul dintre cei mai buni jucători cu experiență de la Poli, Valentin Crețu, cât și un tânăr care a arătat un nivel solid de joc când a fost folosit, Denis Haruț. Ar fi nevoie de niște permutații ample la nivelul lotului pentru a-l readuce în această iarnă.

Cei doi jucători împrumutați la Ripensia, Codrean și Golda, nu au prins multe minute. Primul a intrat doar o dată pe finalul unei partide. Al doilea a avut probleme medicale la debut de sezon, a jucat câteva meciuri, a și înscris un gol, înainte de a ieși din grațiile noului antrenor, Radu Suciu. Ambii ar fi mai câștigați jucând undeva în acest moment.

Avem o sumedenie de jucători în liga a treia. La echipa de pe locul trei, CSM Lugoj, s-au impus fundașii laterali, Fridrich (stânga) și Daniel Filip (dreapta). Și portarul David Filip a adunat câteva prezențe, în vreme ce vârful Pădurariu a avut viață grea în a se impune mai experimentaților Szekely și Velici. Dintre toți, singurul cu o șansă teoretică de a reveni pare Fridrich, fiind un jucător care poate acoperi două posturi deficitare, cel de fundaș stânga și cel de fundaș central. 

La echipa de pe locul patru, Școlar Reșița, a adunat Velcotă un număr respectabil de minute. Folosit de regulă în spatele vârfurilor sau în flancul stâng, fostul internațional de juniori și-a trecut în cont un singur gol. Deși s-ar potrivi ca o dublură pentru Bîrnoi, impresia mea de la distanță este că l-ar ajuta mai mult să adune în continuare minute la Reșița.

Aflată pe nouă, Ghiroda prezintă cel mai mare contingent de poliști, deși niciunul nu e chiar om de bază. Cel mai bine s-a prezentat portarul Contra, care în ciuda unor erori, a făcut și partide deosebite, reușind să nu ia gol în trei meciuri. Zvonurile îi prevăd o mutare la Ripensia împreună cu fostul antrenor al Ghirodei, Paul Codrea. Posibilitatea de a apăra în liga secundă, unde titularul junior din poarta Ripensia nu s-a impus, merită urmărită. În orice caz, la vară măcar unul dintre cei trei portari veterani de la club va pleca, iar atunci fie Contra, fie Filip, fie unul dintre portarii juniori ai clubului va ocupa acea poziție. Ceilalți jucători împrumutați la Ghiroda trebuie să lupte în continuare pentru un loc fermă în primul unsprezece.

Culmea, cel mai bine așezat în echipa sa pare fundașul dreapta Sporin, care odată ajuns la Giarmata, a intrat în echipă și n-a mai pierdut un minut. E drept că Giarmata se află mai aproape de subsolul clasamentului, dar cifrele sale sunt încurajatoare.

Mai jos de liga a treia avem câțiva jucători menționați doar pentru statistică. Dacă ar fi totuși să evidențiem pe cineva, ar merita remarcat mijlocașul de bandă Gînju, care a înscris de douăsprezece ori. Din păcate diferența de nivel este prea mare pentru a ne face speranțe că jucătorii care evoluează aici pot fi soluții pe termen scurt (sau chiar mediu) la echipa mare.

Așadar, numai câțiva jucători au evoluat mai mult de jumătate din totalul minutelor, aceștia fiind, logic, cel mai aproape de a-și găsi un loc și la echipa de seniori: Motreanu, Sporin, Fridrich, Daniel Filip și Contra. Pare destul de improbabil însă să vedem o revenire de senzație în această iarnă. O șansă ceva mai bună ar putea avea câțiva dintre juniorii U19, care sunt deja în cadrul clubului, în frunte cu Cristian Podină, Remi Ochea sau Raul Cochințu. Rămâne de văzut ce-o să fie.

1 Comments

  1. Sigur se poate încerca cu 3 _ 4 jucătorii tineri.Ar fi și cea mai buna variantă de a supraviețui și a asigura viitorul clubului. A mai pierde tineri de valoare este echivalent cu sinuciderea.

    ReplyDelete